Helmikuun lukupiirin kirja: Patrik Svenssonin Ankeriaan testamentti

2.3.2020

St. Georgen lukupiiri valitsee joka kuun alussa ajankohtaisen kuukauden kirjan, josta lukupiiri kokoontuu keskustelemaan kuukauden viimeisenä tiistaina St. Georgen kodikkaassa Wintergardenissa. Tervetuloa mukaan kaikille avoimeen St. Georgen lukupiiriin!

Helmikuun lukupiirin kirja oli Patrik Svenssonin Ankeriaan testamentti

Ankeriaan testamentti

Ankeriaan testamentti on koskettava ja syvällinen kertomus isän ja pojan suhteesta, juurista, kohtalosta, elämästä ja kuoleman kohtaamisesta. Teos on ollut myynti- ja arvostelumenestys kotimaassaan Ruotsissa, ja se on myyty yli 30 maahan.

Ankerias on luonnontieteellinen mysteeri, kala, josta tiede, filosofia ja taidekin ovat vuosituhansien ajan turhaan yrittäneet ottaa selkoa. Sukupuuton uhkaamien ankeriaiden kautta käsitellään suuria teemoja kuten ilmastonmuutosta, tieteenhistoriaa, uskontoa ja kuolemaa, ja kuinka meidän tulisi elää ennen sitä.

Patrik Svensson

Patrik Svensson on syntynyt Kvidingessä Ruotsissa vuonna 1972. Hän työskentelee toimittajana sanomalehti Sydsvenskanin kulttuuritoimituksessa ja asuu Malmössä. Ankeriaan testamentti on hänen esikoiskirjansa ja se voitti tietokirjallisuuden August-palkinnon 2019.

Lukupiirin kommentit kirjasta

Tässä koottuna lukupiiri tapaamisessa tulleita kommentteja kirjasta. Helmikuun lukupiiriä veti Tammen kustannustoimittaja Johanna Kerola.

”Loistava!”

”Tämä kirja lumosi.”

”Nerokas”

”Tämä on kirjallisuutta!”

”Miten näin lyhyeen kirjaan saa mahdutettua näin paljon eri tasoja ja asioita – syvyyttä!? Ja vielä näin luontevasti ja kiinnostavasti.”

”Luontokuvaukset olivat upean kauniita.”

Hieman poikkeuksellinen tietokirja keräsi kiitosta. Kaunokirjalliseen, melkeinpä romaanimuotoon kirjoitettu tietokirja ihastutti.

”En olisi osannut tarttua tähän tietokirja-hyllystä.”

”Kirjan vahva filosofinen puoli toi myös ainutlaatuista imua kirjaan.”

”Faktaosuudet kiehtovasta ankeriaasta veivät jopa voiton kirjan kaunokirjalliselta osiolta. Aloin odottamaan oikein näitä faktaosuuksia.”

”Kyllähän teemoina nousi vahvasti myös juurettomuus ja luokkayhteiskunta.”

”Ja ilmastonmuutos!”

Ankeriaan salaisuus ei selvinnyt vieläkään, mutta lukupiiri oli myös sitä mieltä, että parempi jättää myös jotain mysteeriksi.

”Mikä on sinun henkilökohtainen sargassomeresi?”

Lue lukunäyte kirjasta täältä.

Kevään 2020 St. Georgen lukupiirikirjat ja -kerrat ovat, tervetuloa!:

Tiistai 31.3. Fernando Aramburu: Äidinmaa
Tiistai 28.4. Caroline Criado Perez: Näkymättömät naiset
Tiistai 26.5. Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija
Tiistai 16.6. Arttu Tuominen: Hyvitys