Artikkeli

Koukkujalka ja aikamatkaava Ron – faniteorioiden moninainen maailma

29.11.2016

Meri Truhponen / KirjaKallio pohtii artikkelissa Harry Potter -fanikulttuuria.

Kun puhutaan niin laajasta ja monimuotoisesta ilmiöstä kuin Harry Potter, on huomioitava silmälasipäisen velhopojan poikkeuksellisen laaja fanikunta. Potter-fanit ovat aktiivisesti mukana erilaisissa tapahtumissa ja toimissa. Osana aktiivisuutta ovat syntyneet lukuisat faniteoriat.

Internet on pullollaan näitä toinen toistaan päätähuimaavampia spekulaatioita siitä, miten tarinan avonaisiksi jätetyt langanpätkät voisikaan sitoa yhteen. Ovatpa ne sitten oikeilla jäljillä tai vain innokkaiden fanien ylianalysointia, yksi asia niitä kuitenkin yhdistää: ne tarjoavat uusia oivalluksia miljoonien ihmisten rakastamaan tarinaan.

Ehkä Dubledore onkin aikamatkaava Ron Weasley?

Ehkä yksi kaikkein suosituimmista faniteorioista on se, että Tylypahkan rehtori Albus Dumbledore on oikeasti aikamatkaava Ron Weasley. Tätä perustellaan esimerkiksi sillä, että kumpaakin hahmoa kuvaillaan hyvin samalla tavalla: pitkä, laiha ja pitkänenäinen. Kirjoissa myös mainitaan, että Dumbledorella on huomattava arpi vasemman polvensa yläpuolella – sen samaisen jalan, johon Sirius Musta iskee hampaansa Azkabanin vangissa.

Niin kutkuttava kuin tämä teoria onkin, kirjailija J. K. Rowling on Twitterissä todennut tämän paikkaansapitämättömäksi, samoin kuin ihmissusiteorian Draco Malfoysta ja vampyyriteorian Severus Kalkaroksesta.

On kuitenkin tapauksia, mihin Rowling on ottanut kantaa puoltavampaan sävyyn. Tällainen on esimerkiksi teoria siitä, miten kirjan keskeiset hahmot edustavat kukin tiettyä kuoleman varjelusta. Voldemort on seljasauva, sillä hän vietti koko ikänsä yrittäen tulla vahvemmaksi. Severus Kalkaros on elpymyskivi, sillä hän käytti elämänsä menetetyn rakkauden suremiseen. Kumpikin yrittivät omalla tavallaan päihittää kuoleman ja se koitui heidän kohtalokseen. Harry on näkymättömyysviitta, koska hän yrittää piiloutua kuolemalta, mutta kun on kuolemisen aika, hän tervehtii sitä kuin vanhaa ystävää. Ja kuolema? Hän on itse Albus Dumbledore.

Olisiko Koukkujalka Pottereiden vanha kissa?

 Eräs toinen teoria katsoo Pottereita hieman arkisemmasta näkökulmasta. Azkabanin vangissa Hermione hankkii persoonallisen kissan, Koukkujalan, josta myyjä toteaa, että se on ollut heillä Ihmeiden eläintarhassa iät ja ajat. Koukkujalka ei tule toimeen Ronin rotan kanssa, joka myöhemmin paljastuu Peter Piskuilaniksi. Ehkäpä se tunnisti Piskuilanin jostain? Myöhemmin Kuoleman varjeluksissa, Harry törmää äitinsä Siriukselle kirjoittamaan kirjeeseen, josta käy ilmi, että heillä oli kissa aikoinaan. Ehkäpä Koukkujalka aikoinaan kuului Pottereille?

Listaa Harry Potter faniteorioista voisi jatkaa loputtomiin ja aina silloin tällöin tulee vanhoihinkin teorioihin lisäyksiä ja uusia puolia. Vaikka Rowling ei otakaan kantaa edes murto-osaan faniteorioista, ne elävät silti omaa vilkasta elämäänsä faniyhteisössä. Hauskinta niissä on se, että kuka tahansa voi kehitellä omansa. Olisiko sinulla kenties oma teoriasi?

Ps. Lue myös Laura Eklund-Nhaganin artikkeli siitä, minkälaisia olisivat tummaihoiset Potter-hahmot?