Suomen myydyimmät tietokirjat 2023

Kansa haluaa elämäkertoja. Näin päättelimme käytyämme läpi Suomen myydyimmät tietokirjat 2023. Werner Söderström Oy:n kustantamot julkaisivat vuonna 2023 lukuisia mielenkiintoisia tietokirjoja, joista listaa dominoivien elämäkertojen ja henkilökuvien rinnalle nousivat sotaa ja politiikkaa koskevat kirjat. Niistä luetuimpia olivat Mihail Šiškinin vuonna 2023 päivitetty Sota vai rauha, joka sisältää kirjailijan jälkisanat suomalaisille lukijoille, sekä Antero Holmila ja Martti J. Karin kirja Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii. 

Myös suosituimpien elämäkertojen listalla oli useampia poliittisia hahmoja, kärjessä tämänhetkinen presidenttiparimme Sauli Niinistö ja Jenni Haukio. Omien kategorioidensa ainoat edustajat ovat keittokirjojen uusi tulokas Iman ja Leena - Arkisafkaa sekä koulumaailman muutoksiin ja epäkohtiin sukeltava Huokauksia luokasta. 

Tässä tulevat Suomen myydyimmät tietokirjat 2023:

1. Sinun tähtesi täällä (WSOY) – Jenni Haukio 


Myydyimmät tietokirjat 2023 -listan kärjestä löytyy avoin muistelmateos vuosista isänmaan palveluksessa. Jenni Haukio on kokenut Suomen palvelemisen ja asemansa tasavallan presidentin puolisona etuoikeutena ja kunniatehtävänä. Sinun tähtesi täällä kertoo siitä näkyvästä ja näkymättömästä työstä, jota Haukio on isänmaan hyväksi tehnyt jo kymmenen vuoden ajan. 

Jenni Haukio kuvaa menneitä vuosia ainutlaatuisella tavalla, jossa yhdistyvät muistot, yhteiskunnalliset näkemykset, julkaistut kirjoitukset, lähetetyt kirjeet ja pidetyt puheet. Hän kirjoittaa kohtaamistaan ihmisistä, avaa presidentin puolison roolia sekä kertoo työstään itselleen läheisimpien teemojen parissa. Näihin lukeutuvat luonnon ja eläinten suojelu, lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen, lottien ja veteraanien henkisen perinnön vaaliminen sekä suomalainen kirjallisuus, taiteet ja kulttuuriperintö. 
 
Jenni Haukio kertoo avoimesti vuosistaan Suomen palveluksessa ja vie lukijansa tilanteisiin, joista julkisuudessa nähtyjen kuvien taakse kätkeytyy runsaasti aiemmin sanomatonta. Sinun tähtesi täällä -kirjan sivuilla Haukion ääni on rehellinen ja herkkäviritteinen ja soljuu kuin runo. 

2. Katri Helena (Johnny Kniga) – Elina Hirvonen 


”Kaikkien lehtijuttujen, kauniisti valaistujen kuvien ja jo unohtamieni yksityiskohtien takaa nousee yksi kysymys ylitse muiden: kuka minä olen? Siihen haluan löytää vastauksen.” 

Vihdoinkin Katri Helena kertoo elämäntarinansa itse. Katri Helenan matka itärajan pikkukylästä tanssilavoille, konserttisaleihin ja suomalaisten sydämiin on ollut uraauurtava. Kuudenkymmenen musiikkibisneksessä ja julkisuudessa vietetyn vuoden myötä jokaisella suomalaisella on mielikuva Katri Helenasta. 
 
Kirjailija Elina Hirvosen kirjoittamassa teoksessa Katri Helena kertoo tarinansa omasta näkökulmastaan ja omalla äänellään. Kuvia kumartamatta ja vaiettuja asioita kaihtamatta. Mitä laulaja on ajatellut silloin, kun omia ajatuksia ei ole voinut sanoa ääneen? Mikä on ollut elämässä tärkeää, ja kuka on Katri Helena? 

3. Aleksi Suomesta (WSOY) – Tuomas Kyrö 


Hyvän ja pahan rajamailla – Tuomas Kyrö kertoo soturin tarinan kirjasssa Aleksi Suomesta. 

Helmikuu 2022. Aleksi istuu autossaan talvisessa Oulussa ja miettii itsemurhaa. Venäjä hyökkää Ukrainaan. Sotilas ei tapa itseään, mutta sotilas voi kuolla kunniakkaasti taistelukentällä. Aleksi myy kihlasormukset ja lähtee. 

Aleksi taistelee Ukrainan Foreign Legionin joukoissa Irpinissä, Itä-Ukrainassa, Mustallamerellä. Hän menee kaikkiin tuliin ensimmäisenä: koska hänellä ei ole mitään hävittävää, hän on ylivoimainen. Siksi hän on yhä elossa. 
 
Tuomas Kyrö matkusti Kiovaan haastattelemaan suomalaista soturia, jonka elämäntarina on hämmästyttävä, hengästyttävä ja koskettava. Koulussa kiusattu suomalaisen äidin ja senegalilaisen isän poika päättää näyttää kaikille ja lähtee 18-vuotiaana Ranskan muukalaislegioonaan. Hän palvelee Afganistanissa ja useissa Afrikan maissa ja käy välillä suorittamassa asepalveluksen Suomessa. Tänään 33-vuotias Aleksi on kovapintainen sotilas, mutta hän on myös se pikkupoika, jonka paras muisto on isoisän tilalla tehdyt maatyöt. Silloin kun kaikki oli hyvin, alle kouluikäisenä. 

4. Sota vai rauha (WSOY) – Mihail Šiškin 


Menestyskirjan uusi Sota vai rauha -laitos sisältää kirjailijan jälkisanat suomalaisille lukijoille. Palkitun kirjailijan esseekokoelma Venäjästä ja venäläisyydestä, tsaarien ja tyrannien, kirjailijoiden ja vankileirien, toivon ja epätoivon maasta, jonka nykytilaa ymmärtääkseen täytyy sukeltaa syvälle historiaan. 

Kirjailija Mihail Šiškin osasi ennustaa Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan jo vuonna 2019. Tässä vuonna 2023 päivitetyssä kirjassaan arvostettu emigranttikirjailija käy kiinni hänelle toistuvasti esitettyihin kysymyksiin. Miksi Venäjän vallankumoukset ja demokraattiset uudistukset johtavat aina diktatuuriin? Mikä estää venäläisiä kapinoimasta alistajiaan vastaan? 

Mitä meidän pitäisi ajatella Venäjän kulttuurista ja kansasta tilantessa, jossa maan hallinto käy tuhoamissotaa veljeskansaansa vastaan? Entä onko Venäjällä toivoa muutoksesta? 
Siskinin taidokkaan, kehutun ja ahkerasti luetun esseekokoelman uusi laitos sisältää kirjailijan suomalaisille lukijoilleen osoittamat jälkisanat. 

5. Sauli Niinistö (WSOY) – Risto Uimonen 


Presidentti, joka vei Suomen Natoon. Kun Venäjä viimein riisui naamionsa ja hyökkäsi Ukrainaan, Suomi joutui tukalaan tilanteeseen. Sotilaalliselta liittoutumattomuudelta oli pudonnut pohja ja ulkopolitiikan suuntaa oli muutettava nopeasti. Presidentti Sauli Niinistö tarttui haasteeseen, ja vuotta myöhemmin Suomi oli Naton 31. jäsenmaa. 

Toimittaja-kirjailija Risto Uimosen kolmas kirja Sauli Niinistöstä keskittyy Niinistön toisen presidenttikauden käännekohtiin: Putiniin ja Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa, Suomen Natoon liittymiseen sekä Niinistön toimiin niin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kuin mittaushistorian suosituimpana valtionpäänä. Kirjasta käy ilmi, miten Niinistö on kahden kautensa aikana onnistunut palauttamaan presidentti-instituutiolle sitä arvovaltaa, jota se oli menettänyt perustuslain uudistuksissa. 

Presidentti Niinistö on antanut Sauli Niinistö -kirjaa varten haastatteluja, ja kirjassa on aivan uutta tietoa Naton jäsenyyteen johtaneiden tapahtumien dramaattisista käänteistä ja jäsenyysneuvottelujen etenemisestä. 

6. Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii (Docendo) – Antero Holmila, Martti J. Kari 

Venäjän järjettömältäkin vaikuttavaa toimintaa voi ymmärtää, kun tietää maan johdon päätöksiin ja siten Venäjän toimintaan vaikuttavat tekijät. Suomelle ja suomalaisille Venäjän toimintalogiikan ymmärtäminen on tulevaisuuden kannalta elintärkeää ja sitä logiikkaa avaa Antero Holmilan ja Martti J. Karin Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii. 

 

7. Yhdet vielä, Irwin (Docendo) – Tuomas Marjamäki 

Irwin Goodman oli koko Suomen tuntema renttulaulaja, jonka hitit ja persoona muistetaan edelleen. Todellinen ihminen Irwinin takana on sen sijaan jäänyt hämärän peittoon, siitä ihmisestä maalaa kuvaa Tuomas Marjamäki kirjassa Yhdet vielä, Irwin. 

 

8. Raipe (Docendo) – Tapani Salo, Raimo Helminen 

Legendaarinen kiekkoleijona kertoo ainutlaatuisesta urastaan ja elämästään kaukaloiden ulkopuolella teoksessa Raipe. Urheilitoimittaja ja tietokirjailija Tapani Salon kanssa tehty kirja kuvaa, miten Raimo Helminen nousi ainutlaatuisen kiekkouransa aikana pelaajien kunnioittamaksi ja fanien rakastamaksi lajilegendaksi. 

9. Pirkko Saisio – Sopimaton (WSOY) – Heini Junkkaala 


Rakastettu. Vihattu. Vimmainen. Saisio. 

Pirkko Saision uskomaton ura kirjailijana on jatkunut pian jo 50 vuotta. Saisio on kirjoittanut autofiktiivisen trilogian ja ammentanut muutenkin tuotantoonsa omasta elämästään. Nyt Saisio luopuu kirjailijan kontrollista ja antaa elämänsä ja arkistonsa entisen oppilaansa Heini Junkkaalan käsiin. Poikkeuksellisen intiimi elämäkerta avaa kirjailijan julkisen työn lisäksi myös kaikkein yksityisimpiä hetkiä ja ajatuksia. 

Pirkko Saisio – Sopimaton paljastaa vimmaisen ja verbaalisesti ylivoimaisen Saision toisen puolen, haavoittuvuuden. Saisio ei ole koskaan sopinut hänelle annettuihin rooleihin: kommunistisen perheen lapsi, taistolainen, työläiskirjailija, vihervasemmistolainen, nainen, äiti, homoseksuaali. Kirja kertoo, miksi. Elämäkerta on ikonisen Saision epätodennäköinen tarina liki kirjattoman kodin lapsesta yhdeksi Suomen merkittävimmistä kirjailijoista. 

10. Iman ja Leena - Arkisafkaa (WSOY) – Iman Gharagozlu, Leena Ahokas, Agency Leroy 

Arkisafkan ei tarvitse olla mautonta eikä sen kokkaamisen työlästä uurastusta. Arkisafkaa on kirja niihin hetkiin, kun ei huvita, ja niihin, kun huvittaa. Se koostuu Iman Gharagozlun ja Leena Ahokkaan keittiön tukipilareista, yli 70 reseptistä, jotka on jaoteltu vuodenaikojen mukaan. Tämä värikäs teos saa kunnian olla ainoa keittokirja myydyimmät tietokirjat 2023 -listallamme.

 

11. Aivokirurgin muistelmat (WSOY) – Juha Hernesniemi 

Aivokirurgin muistelmat on maailmankuulun neurokirurgin kiehtova elämäntarina. Juha Hernesniemi kertoo avoimesti, millaista on olla yksi parhaista maailman stressaavimmassa ammatissa ja mikä oli menestyksen hinta. 

 

12. Elon Musk (WSOY) – Walter Isaacson 

Visionääri vai arvaamaton öykkäri? Lue Elon Musk ja päätä itse. Kaikilla on mielipide Elon Muskista, mutta mikä hän on miehiään? Sen paljastaa palkitun tietokirjailijan Walter Isaacsonin kattava elämäkerta Muskista, yhdestä aikamme merkittävimmästä ihmisestä. 

 

13. Nainen minussa (Johnny Kniga) – Britney Spears 

Pop-ikonin sykähdyttävät muistelmat. Britney Spears kertoo elämäntarinansa omilla ehdoillaan - avoimesti, vilpittömästi ja rohkeasti. Nainen minussa on kertomus kuuluisuudesta, äitiydestä ja vimmaisesta pyristelystä vapauteen. 

 

14. Frendit, rakkaudet ja iso kamala juttu (Docendo) – Matthew Perry 

Frendit-sarjasta tuttu Matthew Perry vie lukijat supersuositun komediasarjan kulissien taakse ja muistelee koskettavasti kamppailuaan päihderiippuvuuden kanssa. Lämpimästi ja huumorilla kirjoitettu muistelmateos Frendit, rakkaudet ja iso kamala juttu kertoo menetetyistä rakkauksista, synkimmistä päivistä ja uskollisimmista ystävistä. 

 

15. Ajattele isosti (Docendo) – Arnold Schwarzenegger 

Arnold Schwarzenegger ei esittelyjä kaipaa. Nyt hän kertoo avoimesti ja huumorilla kirjassaan Ajattele isosti, miten jokainen voi hyödyntää potentiaaliaan tullakseen sellaiseksi, mistä haaveilee. Hänen neuvonsa toimivat kaikille ja kaikkialla. 

16. Neu­loo­sis­ko – neu­lei­ta met­säs­tä ja me­rel­tä (WSOY) – Laura Pajula, Liisa Saarenmaa, Taina Renkola 


Näyttävät kirjoneuleet suomalaisen luonnon inspiroimina. 

Identtiset kaksoset Liisa Saarenmaa ja Laura Pajula suunnittelevat yhdessä näyttäviä luontoaiheisia käyttöneuleita. Neuloosiskon ensimmäinen neulekirja Neu­loo­sis­ko – neu­lei­ta met­säs­tä ja me­rel­tä sisältää näyttäviä luontoaiheisia käyttöneuleita, jotka ovat saaneet innoituksensa metsästä, niityiltä ja meren rannoilta. 

Kuvioista ja väriyhdistelmistä kiitosta saaneiden siskosten kirja sisältää parikymmentä arkeen ja ulkoiluun suunniteltua neulemallia sekä ohjeita asusteisiin, joihin voit hyödyntää isommista töistä yli jääneet langat. Selkeitä ohjeita on ilo neuloa, ja ne sopivat niin aloittelijoille kuin kokeneemmille neulojille. Kolmesta mallista löytyy myös lasten koot, joten voit neuloa samanlaiset villapaidat koko perheelle. 

17. Tuttujen kesken Vesku (Docendo) – Tuomas Marjamäki 

Viihteen ja kulttuurin legendan elämäkerrassa Vesku kuuluu taiteilijan oma ääni. Tietokirjailija Tuomas Marjamäki haastatteli Veskua kahdenkymmenen vuoden aikana erilaisissa elämäntilanteissa ja eri aihepiireistä keskustellen. 

 

18. Meiju (Tammi) – Mari Koppinen 

Musiikkiin erikoistuneen toimittaja Mari Koppisen kirjoittama Meiju on kertomus siitä, kuinka musiikki ja keikkaelämä veivät mukanaan turvattua lapsuutta Pohjois-Helsingin Tapanilassa eläneen tytön. Kilpailulavalla koetun ”sähköiskun” jälkeen kaikki oli toisin. 

19. Huokauksia luokasta (WSOY) – Tommi Kinnunen, Minna Rytisalo 


Terävää ajatuksenvaihtoa koulumaailman muutoksista. Huokauksia luokasta koostuu vuoden aikana käydystä kirjeenvaihdosta, jossa päällimmäisenä aiheena on suomalaisen koululaitoksen nykytila. Kinnunen ja Rytisalo kirjoittavat opettamisen ihanuudesta, siitä kuinka hienoa on raottaa ovia kielen ja kirjallisuuden maailmaan seiskaluokkalaisista abiturientteihin asti ja nähdä kuinka nuoret löytävät omat vahvuutensa. 
 
Kaikkea tätä kuitenkin varjostavat rakenteelliset haasteet: sekä opettajien että oppilaiden uupuminen ja mielenterveysongelmat, joiden taustalla ovat opetussuunnitelman, YTL:n ja korkeakoulujen vaatimukset sekä jatkuva uudistusten kierre. 
 
Tommi Kinnunen ja Minna Rytisalo eivät vain vatvo ongelmia vaan pohtivat myös ratkaisuja. Peilatessaan ajatuksiaan he myös avautuvat toisilleen ja lukijalle, hahmottavat maailmaa sanoin, kertovat kirjailijantyöstä, maailmantilaan kohdistuvista huolista – ja vähän myös koirista ja omenapuista. 

20. Nyrkki - kehässä Robert Helenius (WSOY) – Tuomas Kyrö 

Tuomas Kyrö perehtyi nyrkkeilijän mielenmaisemaan ja karuun ammattiin niin Ahvenanmaan harjoitussalilla kuin Brooklynin Barclays Centerissä. He puhuivat urasta ja arjesta, tavoitteista ja valinnoista, unelmista ja niiden hinnasta. Syntyi kirja, Nyrkki - kehässä Robert Helenius, jossa nähdään sekä porvoolaislähtöinen Robbe että The Nordic Nightmare. 

Selaa myydyimmät tietokirjat 2023 ja muiden kategorioiden myydyimmät teokset klikkaamalla TÄSTÄ! 📚

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.