Raipe, Kikka ja muut Mansen helmet kansien välissä

Jaa, mikkä helmet? Mansen? Manse on monien tuntema lempinimi Tampereelle. Sana tulee teollisuuskaupunki Manchesterin nimestä, joka oli aikoinaan Tampereen esikuva. Voidaan siis sanoa, että Manse on siis Suomen Manchester. Populaarikulttuurissa Tampere tunnetaan erityisesti Manserock-nimen saaneesta musiikkityylistä. Tampereen päivää juhlitaan tänä vuonna sunnuntaina 1.10.

Tässä muutama muu tärkeä Manse-fakta:

  • Paikallisruokana pidetään mitäpä muutakaan kuin mustaamakkaraa.

  • Tampereella pelaa useita urheilun pääsarjajoukkueita, ja kaupunkia pidetäänkin usein suomalaisen jääkiekkoilun ”kehtona”.

  • Tunnetuin hahmo? Taitaapi olla uransa Popedan keulahahmona päättäneen  Pate Mustajärven ja Eppujen ohella legendaarinen kiekkoleijona Raipe eli Raimo Helminen.

  • Sai alun perin nimensä Tammerkoskesta ja sen ympärillä olleesta samannimisestä kylästä.

  • Kaupunki on herkkusuiden suosiossa Pyynikin näkötornin munkkien ansiosta.

Mitkä kirjat sijoittuvat Tampereelle? Onko Tampere yhtä kuin Manserock? Tapahtuuko Tampereella rikoksia? Ota haltuun Manse-kirjalista!

Rikosnovelleja ja -kirjoja, nääs!

Tapani Bagge, Kari Häkämies, Seppo ym. Jokinen – Ri­kos­paik­ka Tam­pe­re 

 

Miksi paha mies palaa Tampereelle vuosikymmenten jälkeen? Kuka on Sorin noita ja mitä tapahtuu ryöstäjälle, joka iskee Pieneen Pullapuotiin? Entä onko täydellinen keikka mahdollinen edes Tampereella?

Nämä ja monta muuta asiaa selviää Rikospaikka Tampere -novellikokoelmasta. Se sisältää 16 Tamperetta tavalla tai toisella sivuavaa novellia.

 

Kirjoittajina ovat maan parhaat dekkaristit CrimeTime-kirjailijaosuuskunnasta. Lisäksi mukana on Hotel Torni Tampereen järjestelmän rikosnovellikilpailun voittajanovelli Neiti Vaahtera. Tampere Noir on yhtä synkkä ja kiero kuin mustamakkara.

Seppo Jokisen kirjat (Komisario Koskinen)

Komisario Koskinen on suosittu Seppo Jokisen dekkarisarja, jonka päähahmona on Komisario Sakari Koskinen. Rikosromaanien tapahtumat sijoittuvat Tampereelle ja Pirkanmaalle sijoittuvia. Komisario Koskinen-kirjasarjasta on ilmestynyt jo 27 osaa. Seppo Jokisen kirjoja kustantaa Docendon CrimeTime.


Tampere.fi-sivustolla Koskista kuvataan seuraavanlaisesti: "Erittäin äkkipikainen, mutta nopeasti lauhtuva. Yllytyshullu, empaattinen ja hellämielinen. Esimiehenä luotettava. Ehdottoman oikeudenmukainen."

Manserock-kirjoja Epuista Yöhön

Juha Torvinen, Harri Hinkka – Aika nor­maa­lia

 

Suomi-rockin mammutti on yli neljänkymmenen vuoden aikana julkaissut 15 studioalbumia, joista Repullinen hittejä on Suomen kaikkien aikojen toiseksi myydyin levy. Kaikkiaan levyjä on myyty yli 1,5 miljoonaa kappaletta. Toinen mammutti, tamperelainen, kahdesti Vuoden muotokuvaaja-tittelillä palkittu huippuvalokuvaaja Harri Hinkka on yli 20 vuoden ajan toiminut Eppu Normaalin hovikuvaajana. 

Aika normaalia -kirjaa varten Hinkka ja Eppu-kitaristi Juha Torvinen yhdistivät voimansa. Lopputulos on jokaisen fanin huikea lahjakirja, jossa yhdistyvät Hinkan taidokkaat kuvat ja Torvisen letkeä kerronta rock-bändin arjesta ja juhlasta. Näitä karmeita tarinoita ihastellaan sadan vuoden päästäkin. 

Juha Torvinen on Rovaniemellä syntynyt vasenkätinen muusikko ja yksi Eppu Normaalin perustajajäsenistä. Koulutukseltaan hän on ylioppilas ja mielisairaanhoitaja, sotilasarvoltaan siviilipalvelusmies. Torvinen on muusikon toimen ohella toiminut tamperelaisen Poko Rekords -levy-yhtiön tuotantopäällikkönä ja Akun Tehtaalla sekalaisissa tehtävissä. Sivutoimenaan hän on kirjoittanut yli 50 kolumnia tamperelaisiin ilmaisjakelulehtiin.

Tunnetko jo Ikurin turbiinin?

Pauli ”Pate” Mustajärvi on rockyhtye Popedan laulusolisti. Popedan ohella Mustajärvi on julkaissut useita sooloalbumeja ja pari kokoelmaa. Hän on näytellyt teatterissa, esiintynyt elokuvassa ja tehnyt kymmeniä vierailuja muiden artistien levyille. Jo liki 40 vuotta kestänyt ura suomirokin huipulla on muovannut Pate Mustajärvestä kaikkien tunnistaman hahmon. Mustajärvi on mies, jonka jokainen suomalainen uskoo tuntevansa, mutta jonka siviiliminä, Pauli, on onnistunut säilyttämään yksityisyytensä vuosikymmenten julkisesta pyörityksestä huolimatta.

Tina Finn, Pauli Mustajärvi Ratinaan se päättyi


Miltä tuntui jättää paikka suomirockin jättiläisen keulahahmona? Ratinaan se päättyi -kirjassaan Pate Mustajärvi käy muistiinpanojensa pohjalta läpi ajan lopettamispäätöksestä aina Popedan viimeiseksi jääneen stadionkonsertin jälkitunnelmiin. Pate pohtii vuosikymmeniä bändissä ja kertoo, miltä tuntuu kun elämäntyöstä ovat jäljellä vain muistot. Tietokirjan toinen tekijä on Tina Finn.

 

Maaliskuussa 2022 Pate Mustajärvi marssi perustamansa yhtyeen jokakeväiseen palaveriin tietäen, että hänen puheenvuoronsa muuttaisi monen ihmisen elämän. Jo vuosia Pate oli pohtinut lopettamista. Keikkamatkat tuntuivat vuosi vuodelta pidemmiltä ja myöhäisistä keikoista palautuminen raskaammalta. Kun lähteminen ei enää huvittanut, jotain oli tehtävä.

 

Popedan keikkatauoilla tehdyt sooloprojektit ja -kiertueet sen sijaan maistuvat, inspiroivat luomaan uutta ja aloittamaan uudelleen oman sanoitustyön. Lopulta päätös oli helppo, ja Mustajärven 46 vuotta kestänyt elämäntyö Popeda-yhtyeen keulakuvana saateltiin päätökseen Tampereen Ratinan stadionilla 2.9.2023.

Jari Korkki – Manserock jäi soimaan

 

Pakollinen oppimäärä jokaiselle suomirokin ystävälle. Se on kiukun patinoimaa, reteetä ja roimaa, kirjoitti Juice Leskinen kappaleessaan ManserockJari Korkin Manserock jäi soimaan herättää henkiin aikakauden, joka ei tunne kännyköitä tai pankkikortteja, mutta suorastaan huutaa päästä keikkailemaan.

 

Käsitteen tuntevat kaikki, mutta kuka keksi manserockin? Mitä Tampereella tapahtui ennen Marilyniä? Ja miksi Tampereesta tuli suomirokin pääkaupunki viimeistään 1980-luvulla, vaikka kaikki aikalaiset eivät edes halunneet tunnustautua manserokkareiksi. Jälkikäteen on toki helppo myöntää, ettei siitä eroonkaan pääse. Manserock jäi soimaan. 

Miten syntyivät Soundi, Epe’s, Poko ja Rockadillo? Miten Tampereen ylioppilastalosta tuli kaiken keskipiste, jossa tapasivat niin musiikin, elokuvan, sarjakuvan kuin jalkahöntsynkin ystävät? Miten paikallisradiot ja Tullikamari muokkasivat manserockia? Millaiseen rooliin nousivat vahvat naiset, entä nuoret vihaiset miehet?

Kikka kaksin silmin

Kikka ponkaisi aikansa pop-taivaalle kuin tyhjästä. Pikkutuhmat sanoitukset ja avoimen flirttaileva esiintyminen viihdyttivät ja kiihdyttivät lama-ajan Suomea ennennäkemättömällä tavalla. Nuori nainen nousi tähdeksi, jota yhtä aikaa sekä ihailtiin että väheksyttiin.

Arno Kotro, Olli Lindholm – Olli - Yhden miehen varietee

 

Olli Lindholm oli monesta tuttu. Parhaiten hänet tunnettiin Yö-yhtyeen laulajana. Takana on tuhansia keikkoja ja miljoonia kilometrejä - ja miljoona myytyä levyä. Suomalaisista bändeistä Yön levymyynnin ylittää vain Eppu Normaali. Iskelmä-Finlandian Olli pokkasi vuonna 2008. Kulta-, platina-, tuplaplatina ja multiplatinalevyjä on tullut yhteensä kolmisenkymmentä. Televisiosta hänet tunnettiin muun muassa Idols-tuomarina ja The Voice of Finlandin pitkäaikaisena tähtivalmentajana. 

Olli Lindholm oli mies, jonka bändiä rakastetaan - ja rakastetaan vihata. Kaikilla tuntuu olevan Yöstä ja Ollista mielipide.  Mutta millainen ole oikeasti tämä 35 vuotta rocklavoja kiertänyt mies: mitä hän ajattelee rockin nykytilasta, menestyksestä, faneista, mediasta, tulevaisuudesta? Mitkä olivat hänen toiveensa ja pelkonsa, haaveensa ja heikot kohtansa? 

Arno Kotro kävi Ollin kanssa intensiivisiä ja yllättäviäkin keskusteluja, ja niistä syntyi tämä kirja. Ehkä kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Syntyi Olli - yhden miehen varietee.

Muita tärkeitä “Tampesteri-teoksia"

Karo Hämäläinen, Ilpo Koskela – Tampereen linna

 

Sisarukset Akseli ja Elina viettävät kesää mummin ja papan luona Urjalassa. Isovanhempien kanssa lähdetään retkelle Tampereelle. Naapurin Jussi sanoo, että Tampereen Linna on maankuulu. Siitä lapset eivät ole kuulleetkaan. Mikä linna Tampereella muka on? Otetaan selvää!

 

 

Hauskan salapoliisityön edetessä tutustutaan Tampereen kuuluisiin maamerkkeihin, kuten Särkänniemeen ja Finlaysonin tehtaisiin, tunnettuihin tamperelaisiin, mustaanmakkaraan ja moneen muuhun Väinö Linnaan ja hänen kotikaupunkiinsa olennaisesti liittyvään seikkaan – kirjailijan tuotannon merkkiteoksia unohtamatta. Seikkailu alkaa Linnan lapsuudenmaisemista Urjalasta, missä Linnan perintö edelleen elää vahvana.

 

Karo Hämäläisen ja Ilpo Koskelan Tampereen Linna jatkaa Tammen kaupunkikirjasarjaa.

Tapani Salo, Raimo Helminen – Raipe

 

Legendaarinen kiekkoleijona kertoo ainutlaatuisesta urastaan ja elämästään kaukaloiden ulkopuolella. Kun Raipe hyppäsi kaukaloon, peli muuttui. Siitä tuli Raipen peli, jossa hän määräsi rytmin. Jo juniorina hän sai jopa kanadalaisyleisön taputtamaan seisaallaan aina, kun koski kiekkoon, ja takoi nuorten MM-kisoissa enemmän pisteitä kuin Wayne Gretzky.

 

Tapani Salon Raipe-kirja kuvaa, miten Raimo Helminen nousi ainutlaatuisen kiekkouransa aikana pelaajien kunnioittamaksi ja fanien rakastamaksi lajilegendaksi. Hän oli avainroolissa, kun Leijonat voittivat ensimmäiset arvokisamitalinsa ja maailmanmestaruutensa. Helminen on pelannut enemmän maaotteluja kuin kukaan toinen miesjääkiekkoilija. Raipe pelasi 44-vuotiaaksi, mutta ura oli loppua jo paljon aiemmin dramaattisessa autokolarissa Teemu Selänteen kanssa. 

Kirjassa vuorollaan ovat äänessä Raipen lisäksi perheenjäsenet, pelikaverit, valmentajat ja ystävät. Raipe avaa myös elämänsä vähemmän tunnettuja puolia, kuten hevos- ja viiniharrastuksiaan. Nyt Raipen rooli on vaihtunut pelaajasta valmentajaksi ja Tampereen Koikkarin pihajää huippumoderniin areenaan.

Takaisin blogiin

Tilaa Kirja-uutiskirje

Liittymisetuna saat 20 % alennuksen Kirja-verkkokauppaan. Tämän lisäksi saat ajankohtaisia tarjouksia, etuja ja tietoja uutuuskirjoistamme.

Henkilötietojen käsittelystä voit lukea rekisteriselosteestamme.