Artikkeli

Minkälaisia olisivat tummaihoiset Potter-hahmot?

31.10.2016

Laura Eklund-Nhaga / KirjaKallio pohtii artikkelissa Harry Potter -fanikulttuuria.

Tunnemme hänet hyvin: salama-arpi, mustat hiukset, pyöreät lasit, vihreät silmät ja kalpea iho. Kyseessä on tietenkin Harry Potter, aikakautemme tunnetuin nuori velho. Jotkut fanit ovat kuitenkin arvostelleet Pottereita juurikin ulkonäköön liittyen. Kaikki kirjojen keskeiset henkilöt ovat valkoisia. Fanit ovatkin ottaneet ohjat omiin käsiinsä ja kysyneet: mitä jos Harry ei olisikaan valkoihoinen?

Useiden toinen toistaan villimpien faniteorioiden seasta nousee toistuva ilmiö. Taitelijat ja fanfictionin kirjoittajat muuttavat usein hahmojen etnistä taustaa siitä miten heidät on elokuvissa kuvattu. Ihonväristä kun ei ole kirjoissa mainintaa, ja fanit, joista suuri osa ei itse ole valkoisia, kaipaavat samaistumispintaa.

Nämä faniteoriat nosti yleiseen keskusteluun Englannissa ensiesityksensä saanut Harry Potter ja kirottu lapsi -näytelmä. Näytelmässä Hermionen rooliin oli valittu elokuvista poiketen musta nainen. Kirjoissahan Hermionesta mainitaan ainoastaan tummat, kiharat hiukset, ruskeat silmät ja suuret etuhampaat. Tähän kuvaukseen näytelmän Hermione, Noma Dumezweni sopii aivan yhtä hyvin, ehkä jopa paremmin kuin Emma Watson.

Entä jos Potterien suku olisikin Etelä-Aasiasta?

Internetin syövereistä löytyy teoria, jonka mukaan Harry ei olisikaan kalpean valkea, kuten Daniel Radcliffe, vaan puoliksi Etelä-Aasialainen eli Desi. Puhdas- ja kuraverisyyshän ovat selkeitä rasismimetaforia läpi kirjasarjan. Osa faneista ei pidä syrjinnänvastaista sanomaa tarpeeksi vahvana, kun kaikki päähenkilöt ovat vitivalkoisia. Monet fanit kokevatkin, että Desi-teoria tuo rasismiteeman käsittelyyn aitoutta joka siltä muuten puuttuu.

Jos James olisi Etelä-Aasialainen, mutta Lily valkoinen, vahvistaisi se myös Harryn asemaa ja toiseuden tunnetta Dursleyn perheessä. Dursleyt kun kuvataan jatkuvasti mitä ahdasmielisimpinä, eivätkä ennakkoluulot muita etnisyyksiä kohtaan tunnu luonnottomalta lisältä ajatusmaailmaan, jonka J.K. Rowling on heille luonut. Harryn rodullistettu tausta myös osaltaan selittäisi loppumatonta inhoa ja paheksuntaa jota hän kohtaa tätinsä perheessä.

Desi-Harryä kannatetaan myös sukunimen takia. Potter olisi helppo englanninnos monista Etelä-Aasialaisista nimistä, ja on myös spekuloitu, että ehkä Harryn perimät Potterien rikkaudet olivat peräisin ajalta jolloin Intia oli Iso-Britannian siirtomaa. Osa faneista ajattelee, että James Potterin puhdasverinen suku olisi voinut kolonisaation aikana hyötyä taloudellisesti.

Vaikuttavin argumentti minun mielestäni lienee kuitenkin se, että kirjoissa mainitaan Jamesin taikovan värikkäitä valoja viihdyttääkseen vauva-Harrya tämän vanhempien kuoliniltana 31.10.1981. Tuona vuonna samaan aikaan juhlittiin Diwalia, hindulaista valofestivaalia.

Rodullistetut Rohkelikot

Nevillie Longbottom on erään fanitaitelijan (alwayshumancomic.tumblr.com) vision mukaan afrikkalaistaustainen. Piirros tummasta rastapäisestä Nevillestä perustuu lainaukseen J.K. Rowlingilta. Siinä Rowling kertoo, kuinka eräs lukija oli kuvaillut Nevillen hänelle tummaihoisena. Rowling kommentoi tätä sanomalla että juuri tässä piilee kirjojen taika. Ihmiset täydentävät kirjoja mielikuvituksellaan. Luodessaan maailman, he tekevät yhteistyötä kirjailijan kanssa.”

Kaikista suosituin uudelleen kuviteltu Harry Potter-hahmo on kuitenkin kiistämättä musta, afrikkalaistaustainen Hermione. Hänestä on piirretty valtavasti fanitaidetta, jo ennen kuin Lontoon näytelmän roolitus oli paljastettu. Kun Kirottu lapsi-roolitusta arvosteltiin, julkaisi J.K. Rowling twiitin, jonka monet tulkitsivat niin, että hän olisi alun perin ajatellut Hermionen tummaihoiseksi. Hermionen tummuutta perustellaan myös sillä, että tarina, jossa on vahvoja anti-rasistisia teemoja, olisi sangen outo ilman rodullistettuja hahmoja.

Kirjoittajalta

Minä itse olin pieni tyttö jonka ehdoton sankari oli Hermione. Pienenä tummana tyttönä en ikinä nähnyt mediassa itseni näköisiä tyttöjä, joten ajatus mustasta Hermionesta toi minulle suunnattomasti voimaa. Pidän ajatuksesta, että Harry olisi Etelä-Aasialainen ja Hermione musta. Mielestäni se toisi menestyneeseen, rakastettuun tarinaan niin paljon enemmän samastuttavuutta monille lapsille (ja aikuisille) jotka eivät muuten näe itsensä näköisiä ihmisiä mediassa. Kuinka hienoa olisikaan Desi velhosankari ja hänen lyömättömän älykäs ystävänsä, musta noita!