Artikkeli

Lisbeth Salander janoaa totuutta ja kostoa

8.9.2017

David Lagercrantzin uutuustrilleri Tyttö joka etsi varjoaan jatkaa kansainvälistä menestyssarjaa. Millenniumin viidennessä osassa Lisbeth Salander saa uusia johtolankoja traumaattisesta lapsuudestaan ja alkaa yhdessä tähtireportteri Mikael Blomkvistin kanssa selvittää tiukasti salatun ihmiskokeen vaiheita ja johtohahmoja.

Trillerisarjan viides osa alkaa siitä, että Lisbeth on vankilassa kärsimässä lyhyttä rangaistusta. Vaikka Flodbergan vankila kuuluu maan vartioiduimpiin laitoksiin, sen vankien keskuudessa vallitsee terrori ja vahvimman oikeus, johon Lisbeth Salander ei alistu. Vankilan internetkieltokin on Lisbethille pelkkä hidaste.
Holger Palmgren, Lisbethin tuki ja turva vihamielisessä maailmassa, on saanut käsiinsä uusia tietoja Lisbethin lapsuudesta, mutta on olemassa vallanpitäjiä jotka haluavat salata totuuden hinnalla millä hyvänsä. Lisbethiä ei pysäytetä, etenkin kun hän saa avukseen Mikael Blomkvistin. Trilleri etenee hengästyttävää vauhtia ja päämäärätietoinen hakkeri vie lukijan ihmismielen pimeimmille ja pelottavimmille kujille.

Rakastettu sankaritar

Kantaaottavana toimittajana tunnettu kirjailija Stieg Larsson sai ennen kuolemaansa valmiiksi kolmesta kirjasta koostuvan Millennium-sarjan. Siitä tuli valtava maailmanlaajuinen menestys, sarja julkaistiin yli viidessäkymmenessä maassa ja siitä tehtiin useita elokuvasovituksia.
Kenties suurin yksittäinen syy kirjojen menestykseen on niiden omaperäinen päähenkilö Lisbeth Salander. Hän on valokuvamuistin omaava maailmanluokan hakkeri, joka vaihtaa identiteettiä sujuvasti tilanteen mukaan. Lisbeth viis veisaa siitä mitä muut hänestä ajattelevat, mutta hänen palava oikeudentuntonsa saa meidät pysymään hänen puolellaan silloinkin, kun keinot totuuden löytämiseksi kulkevat eri reittejä muun yhteiskunnan kanssa.
Alkujaan Stieg Larsson kertoi saaneensa idean Lisbeth Salanderiin miettiessään, millainen Peppi Pitkätossusta olisi kasvanut vanhempana. Hän kuvitteli keskittymishäiriöisen naisen, jonka on vaikeaa löytää paikkaansa yhteiskunnassa, mutta jolla on riittävästi tahtoa raivata itselleen tilaa ja oikeutta. Lisbeth Salanderista kasvoi lukijoiden rakastama sankaritar, joka ei pelkää auktoriteetteja ja on valmis puolustamaan heikompia kaikin keinoin.

Millennium-sarja jatkuu

Vuonna 2013 Larssonin perikunta ja kustantaja ehdottivat sarjan jatkamista David Lagercrantzille (s. 1962). Hän on monipuolinen kirjailija ja toimittaja, joka oli jo julkaissut useita tietokirjoja ja romaaneja. Oman tiensä kulkijat, erityiset poikkeusyksilöt ovat aina kiehtoneet Lagercrantzia. Hänen läpimurtoteoksensa oli jalkapalloilija Zlatan Ibrahimovićin henkilökuva Minä, Zlatan Ibrahimović. Lisbeth Salanderissa oli sellaista särmää ja asennetta, joka kiehtoi Lagercrantzia. Hän tunsi samalla myös rimakauhua, mutta tarttui haasteeseen.

David Lagercrantzin edellinen teos Se mikä ei tapa julkaistiin 2015 ja se oli heti kansainvälinen menestys. Millennium-sarjan neljäs osa julkaistiin yli 40 maassa ja Suomessa se oli vuoden 2015 myydyin käännöskirja. Sarjan viides osa julkaistiin 7.9. 2017 yhtä aikaa 45 maassa. Tätä kirjaa kirjoittaessaan kirjailija löysi edellistäkin vahvemmin oman äänensä. Tyttö joka etsi varjoaan -trilleristä Lagercrantz sanoo itse: ”Lisbeth Salander on imeytynyt verenkiertooni”.

David Lagercrantz saapuu marraskuussa Suomeen! Seuraa lisätietoja WSOY Facebookista.