#kirja testaa

Kaiketon kakku

7.9.2016

Mitä tehdä, kun erityisruokavaliot meinaavat pilata leipomisen? Satu Silvon ja Virpi Mellerin uusi keittokirja Silvoplee ohjaa vegaanisten ja raakaherkkujen maailmaan.

Olin järjestämässä pari viikkoa sitten tupareita muutettuani kumppanini kanssa yhteen. Halusimme tarjoilla vierailijoille jotain makeaa ja jotain suolaista. Makeat leivonnaiset ovat salainen paheeni ja rakastan leipomista. Vieraslistalla oli kuitenkin keliaakikko, kananmunalle allerginen, laktoosi-intoleranssista kärsivä sekä muutama vegaani. Mitä voisin leipoa?

IMG_0019

Satu Silvo on näyttelijä, ravintoloitsija ja luennoitsija. Hän perusti ravintola Silvopleen Helsingin Hakaniemeen 1999. Virpi Melleri taas on toimittaja, tietokirjailija, hieroja ja meditaatio-ohjaaja. Näiden kahden voimanaisen yhteistyönä syntyi kirja, jossa ruoanlaitto- ja leivontaohejeiden lisäksi lukijaa ohjeistetaan terveellisempään ja ympäristöystävällisenpään elämään.

Kollegani oli osallistunut Silvopleen julkkareihin ja siellä oli ollut tarjolla vegaanista porkkanaraakakakkua. Hän hehkutti sitä niin paljon, että minun oli aivan pakko kokeilla sitä. Raaka-ainelista oli järkyttävän pitkä ja koostui pääosin erilaisista pähkinöistä. Pähkinälle allergiselle tämä kakku ei sovi, mutta muuten tässä ei ole mitään muuta yleisimmin allergisoivaa raaka-ainetta. Kakussa ei edes käytetty ollenkaan sokeria, ainoastaan vähän hunajaa, mutta muuten makeus tuli pähkinöiden ja kaakaovoin luontaisesta makeudesta.

IMG_0038

Lähdin ehkä vähän skeptisenä, mutta innostuneena kauppaan. Osa raaka-aineista oli erikoisempia, kuten aiemmin mainittu kaakaovoi ja vaniljajauhe. Suosittelenkin leipojaa suuntaamaan mahdollisimman suureen kauppaan, sillä pienestä lähikaupasta näitä aineita tuskin saa.

Tähän kakkuun tarvitaan myös paljon aikaa. Ennen kuin mitään muuta voi oikein tehdä, cashew-pähkinöiden on täytynyt liota vedessä neljä tuntia. Raakakakku on nimensä mukaisesti raakaa, eli missään vaiheessa mitään raaka-ainetta ei kypsennetä. Aikaa tarvitaankin siis kakun jähmettämiseen pakastimessa ja jääkaapissa.

IMG_0058

Muuten kaikki olikin yllättävän helppoa. Eri vaiheita oli paljon ja välillä koin olevani kemisti mittaillessani aineksia ja sekoittaessani taikinaa. Odotellessani ehdin hyvin siivota asuntoa tuparikuntoon ja lueskella kirjoja. Leipominen oli siis leppoisempaa kuin mihin olen tottunut.

Tein kakun päivän etukäteen, mutta se ei haitannut ollenkaan: jääkaapissa kakku säilyisi varmaankin monta päivää. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan syntynyt, vaikka kakku olikin niin tuhti, mehevä ja kuohkea, ettei sitä pystynyt syömään kovin paljoa kerralla. Kakku teki kauppansa erinomaisesti ja allergiset vieraamme olivat onnellisia saadessaan itselleen sopivaa jälkiruokaa. Seuraavana päivänä kakusta muistutti enää pari murua tarjoilulautasella.

IMG_0083

Porkkanaraakakakku keräsi paljon suosiota niin lapsilta kuin vanhemmiltakin vierailta. Se herätti niin hämmennystä kuin ihastustakin: ”Miten voi olla, ettei tässä ole mitään mitä normaalissa kakussa on?” ihmetteli yksi vieras. ”Tää on ihan sika hyvää, eikö tässä oikeasti ole yhtään sokeria?” kyseli toinen. ”Saanko mä kattoa sitä reseptiä?” minulta kysyttiin useammankin kerran.

Olin ylpeä kakustani. Tämä oli ensimmäinen raakakakkukokeiluni ja se onnistui erinomaisesti. Silvoplee-kirjassa oli paljon muitakin raakaherkkuja ja suolaista purtavaa ja odotan innolla seuraavaa kertaa, kun pääsen kokeilemaan jotain uutta reseptiä kirjasta.

Niin ja toinen asia, joka leipomista hankaloitti olivat nämä rannetuet molemmissa käsissä...

Niin ja toinen asia, joka teki leipomisesta tavallista haastavampaa olivat nämä rannetuet molemmissa käsissä…

 

Helmi Turunen